În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA (www.tribuna.md) , am vorbit despre noua mea  funcție, primele acțiuni, care e rolul și ponderea grupului parlamentar în cadrul Coaliției de guvernare, ce priorități va avea grupul în noua sesiune, dar și despre alte aspecte importante. Vă îndemn să-l citiți! 

T.: Dle. Grișciuc, ce va făcut să acceptați funcția de președinte al grupului parlamentar PPEM?

S.G.: Grupul PPEM este alcătuit din deputați iluștri, care au reușit să se manifeste ca lideri atât în activitatea parlamentară, cât și în cea de până la obținerea funcției elective. Deci, fiecare dintre noi poate și merita să dețină șefia grupului. Ținând cont de gradul de absorbție a timpului pentru activitatea de zi cu zi, mai mulți colegi nu reușesc fizic să combine, inclusiv această funcție și s-a decis să fiu ales eu ]n calitate de președinte.

T.: Care vor fi primele Dvs. acțiuni în această nouă funcție?

S.G.: Îndată după concediu, voi convoca colegii în ședință, pentru a stabili obiectivele pentru ultima sesiune și pentru finalizarea mandatului. Bănuiesc că va fi o perioadă deloc ușoară, dacă luăm în calcul că suntem în plină „febră” electorală și, respectiv, următoarele acțiuni vor reieşi din analiza și planul de acțiuni pe care îl vom elabora şi aproba.

T.: Care e rolul și ponderea grupului parlamentar în cadrul Coaliției de guvernare și în cadrul Parlamentului în general?

S.G.: Deși suntem în număr mai mic, în cadrul Coaliției de guvernare, grupul nostru parlamentar reușește să vină cu mai multe amendamente la proiectele de legi pe care le examinăm, ne expunem și ne impunem părerea pentru a le îmbunătăți. Totodată, venim cu multe inițiative, pe care le promovăm în Parlament cu ajutorul partenerilor de Coaliție, reprezentăm cu mândrie și chibzuință țara noastră în delegații oficiale și multe altele. În ce vizează ponderea în Parlament în general, cred că despre asta ar trebui să vorbească și să se pronunțe cei care ne urmăresc.

T.: Cum calificați sesiunea care tocmai s-a încheiat?

S.G.: Una foarte grea, însă productivă, cu multe legi votate, impactul pozitiv al cărora îl vom resimți în timp. A fost o sesiune în care, deși cu multe piedici, am reușim să recăpătăm încrederea partenerilor de dezvoltare.

T.: Ce priorități va avea grupul pe care-l conduceți în noua sesiune?

S.G.: După cum am menționat mai devreme, prioritățile pentru ultima sesiune le vom stabili în debutul noului sezon politic, însă cea mai importantă este introducerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană. E ceva care defineşte esenţa tuturor acţiunilor deputaţilor din grupul nostru parlamentar, e un scop pe care Partidul Popular European din Moldova şi l-a propus de la crearea sa.

T.: Cum în genere credeți că va fi noua sesiune parlamentară?

S.G.: Cred că va fi o sesiune cu multă gălăgie atât în exterior, cât și în interior. Pe de o parte, vorbim de protestele care au fost anunțate de unii lideri de partide, iar pe de alta parte, având alegerile în prag, unele fracțiuni se vor da în spectacol electoral. Toți se vor strădui să se facă văzuți de electorat, pentru că va mai rămâne puțin timp până le vor bate la porți cetăţenilor, cerându-le votul.

T.: Ce priorități credeți că ar trebui să aibă Parlamentul actual până la finele legislaturii?

S.G.: Prima și cea mai importantă este menținerea păcii și a liniștii în societate; transmiterea mesajelor către partenerii de dezvoltare că Moldova este pe calea corectă și merge exact după pașii stabiliți de comun acord care ţin de integrarea europeană; crearea unui mediu investiţional prielnic; eliminarea tuturor barierelor din calea mediului de afaceri autohton și multe altele.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine