În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA (www.tribuna.md), am dat o apreciere modului în care a început noua sesiune parlamentară, dar şi mi-am expus părerea privind evoluţia din continuare a lucrurilor. Vă îndemn să-l citiți! 

T: Dle Grişciuc, cum calificaţi noua sesiune parlamentară, care acum e în plină desfăşurare?

S.G.: După cum şi era de aşteptat, e o sesiune destul de agitată. E şi de înţeles acest lucru: unii deputaţi şi unele fracţiuni îşi corelează agenda cu apropiatele alegeri parlamentare, alţii încearcă să reuşească să ducă la bun sfârşit proiectele demarate anterior, a treia categorie, fiind conştientă că aceasta e poate ultima lor sesiune parlamentară, depun eforturi pentru a reduce din „restanţe”. Toate acestea şi creează agitaţia la care m-am referit.

T: Grupul parlamentar pe care-l conduceţi pe ce se concentrează în noua sesiune?

S.G.: Poate că aceasta sună patetic, dar noi într-adevăr punem în capul mesei interesele cetăţenilor, ale ţării. Vreau să vă amintesc că grupul nostru parlamentar face parte din majoritatea parlamentară, care oferă sprijin politic Guvernului. De aceea, toate procesele importante ce se implementează şi care ţintesc un nou nivel de viaţă al cetăţenilor RM nu ne sunt „străine” – din contra, ne implicăm plenar şi încercăm să contribuim la reuşita intenţiilor la care m-am referit.

T: Dacă ar fi să daţi o apreciere Guvernului căruia îi acordaţi sprijin politic, care ar fi aceasta?

S.G.: Nu cred că are fi corect ca eu să vin cu astfel de aprecieri – ele trebuie să fie făcute de cetăţeni, care sunt beneficiarii finali ai proiectelor implementate de Guvern. Totuşi, nu pot trece cu vederea în acest context nici recentele majorări de salarii, nici drumurile ce se construiesc sau se reabilitează pe întreg teritoriul ţării, nici programele cu puternică tentă socială, cum ar fi, spre exemplu, „Prima Casă” etc. Se vede cu ochiul liber că se fac lucruri bune pentru Moldova şi ele sunt resimţite şi de cetăţeni.

T: După evenimentele politice din ultima perioadă, mai putem spune că actuala majoritate şi actualul Guvern sunt pro-europene?

S.G.: Înţeleg aluzia Dvs., dar pot să vă asigur că nimic din acest punct de vedere nu s-a schimbat, iar cea mai bună dovadă în acest sens sunt recentele dezbateri din Parlament pe marginea preconizatei introduceri în Constituţie a sintagmei „integrare europeană”. Majoritatea parlamentară s-a manifestat ca un tot unic, susţinând respectiva modificare în Constituţie. Nu vreau să acuz pe nimeni (mă rog, fiecare cu poziţia şi calculele sale), dar nu pot să nu-mi exprim regretul că am ratat o şansă unică de a face ireversibil cursul de integrare europeană al RM.

T: Mai există careva posibilităţi să se revină asupra modificării Constituţiei în acest sens?

S.G.: Actualul Parlament practic nu are nici un fel de posibilităţi în acest sens. Pentru că modificarea Constituţiei implică proceduri ce durează în timp – jumătate de an, un an. Poate deja un alt Parlament va face careva tentative în acest sens – nu ştiu, e greu de spus la această etapă.

Mai este şi posibilitatea modificării Constituţiei prin referendum, dar iarăşi – acum nimic concret nu putem afirma. De aceea ar fi fost bine dacă nu ratam şansa despre care am vorbit mai devreme.

T: Ce urmează?

S.G.: Procese de mare importanţă şi responsabilitate – examinarea şi adoptarea Legii bugetului de stat, a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, a Legii fondurilor de asigurări medicale obligatorii, a multor altor legi importante. Avem foarte puţin timp la dispoziţie şi fiecare clipă, fiecare oră, fiecare zi trebuie să le folosim cu maximă eficienţă.

T: Şi alegerile?

S.G.: Deşi înţeleg că inevitabil îşi vor lăsa amprenta asupra activităţii parlamentare, sper în continuare că aceasta nu va afecta semnificativ procesul legislativ. Alegerile sunt un instrument democratic de bază, dar ele nu trebuie să afecteze alt instrument democratic de bază – exercitarea de către deputat a mandatului său în interesul poporului.

T: În cadrul precedentului nostru interviu, spuneaţi că nu aţi luat încă o decizie privind viitorul Dvs. politic. De atunci s-a schimbat ceva?

S.G.: Nimic. Dacă s-ar fi schimbat, numaidecât aş fi anunţat public. Deocamdată prefer să mă concentrez pe activitatea din Legislativ, încercând să folosesc la maximum această perioadă pentru a face faţă obligaţiunilor asumate în faţa alegătorilor.

Cristina Pendea