În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA (www.tribuna.md), am făcut bilanţul anului 2018, dar şi m-am referit la evoluţia situaţiei politice în continuare. Vă îndemn să-l citiți!      

T: Dle Grişciuc, cum aţi califica anul politic 2018?

S.G.: Ca unul foarte complicat, marcat de multiple provocări, dar, totodată, a fost anul în care s-au reuşit multe lucruri bune pentru cetăţeni: începând de la reabilitarea drumurilor (apropo, lungimea drumurilor reabilitate e un record pentru Moldova) şi terminând cu majorările de salarii şi pensii, operate pe final de an.

T: Înţeleg că vorbiţi în calitate de lider de grup parlamentar parte a coaliţiei majoritare. Apropo, anume în 2018 aţi devenit liderul acestui grup. Ce v-a determinat?

S.G.: Dorinţa de a fi util ţării, cetăţenilor şi nu e vorba de cuvinte frumoase. În momentul în care m-am lansat în politică, mi-am asumat şi o serie de angajamente în faţa cetăţenilor, iar venirea în fruntea unui grup parlamentar parte a coaliţiei de guvernare îmi oferă mult mai multe oportunităţi de a realiza cele promise. Evident, postura respectivă implică şi o mulţime de responsabilităţi, dar e firesc să fie aşa. Ferma mea convingere este că în oricare funcţie poţi avea succes dacă o percepi anume prin prisma responsabilităţilor pe care le ai.

T: Dacă tot vorbim despre grupul parlamentar pe care-l conduceţi, ce rol a jucat acesta în actualul Parlament? 

S.G.: Cu riscul de a fi acuzat de lipsă de modestie, voi spune, totuşi, că rolul grupului nostru parlamentar a fost unul important şi voi explica de ce. Amintiţi-vă în ce condiţii a venit la guvernare grupul nostru parlamentar – a fost după retragerea liberalilor din coaliţia majoritară. Ceva mai devreme refuzaseră să participe la guvernare liberal-democraţii. Astfel, noi eram unicul grup parlamentar care putea să facă coaliţie cu democraţii pentru asigurarea cursului de integrare europeană a ţării. Alte două fracţiuni parlamentare – a comuniştilor şi a socialiştilor, cu siguranţă nu ar fi pledat pentru integrare europeană. De aceea, ne-am asumat şi responsabilitatea, dar şi riscurile aferente (or, fiecare entitate politică, atunci când vine la guvernare, îşi asumă şi nişte riscuri) şi am constituit majoritatea parlamentară care şi astăzi asigură sprijinul politic Guvernului. Iarăşi, riscând să fiu acuzat de lipsă de modestie, voi spune că fără implicarea noastră, lucrurile ar fi mers în altă direcţie şi nu ştiu dacă se reuşeau toate bunele realizări înregistrate în ultimii ani.

T: Aţi pomenit de sprijinul politic acordat Guvernului. Nu regretaţi că l-aţi acordat? A făcut Guvernul faţă aşteptărilor Dvs.?    

S.G.: În cadrul ultimei şedinţe a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă, am audiat raportul Primului ministru, Pavel Filip, care într-un fel a tras linie ultimilor aproape trei ani de activitate în comun a Executivului şi Legislativului. Nu în zădar am accentuat faptul că a fost o muncă comună, deoarece în această perioadă Parlamentul şi Guvernul şi-au sincronizat agendele astfel încât efectele în realizarea obiectivelor propuse să fie maximale.

Aceşti trei ani au reprezentat o perioadă destul de complicată, or, atât Executivul, cât şi Legislativul au trebuit să facă faţă mai multor provocări. Prima şi cea mai importantă provocare a ţinut de asigurarea stabilităţii în toate domeniile de activitate: pornind de la stabilitatea politică şi terminând cu cea economică, socială etc. Aceasta ne-a permis să asigurăm ţării un tempou de dezvoltare destul de accelerat, iar multitudinea de programe importante, implementate în perioada de referinţă sunt cea mai bună dovadă în acest sens. În context, aş vrea să  menţionez îndeosebi programele naţionale de reabilitare a drumurilor, de facilitare a accesului oamenilor la servicii medicale, majorările constate de salarii pentru diverse categorii de bugetari, majorările plăţilor sociale iarăşi pentru diverse categorii de beneficiari.

Nu în ultimul rând, aş menţiona importantele reforme implementate în aceşti ani: reforma sistemului de pensii, care a permis deblocarea situaţiei în acest domeniu important şi evitarea unui colaps ce părea iminent; reforma administraţiei publice centrale, care s-a soldat cu diminuarea numărului de instituţii publice centrale şi cu optimizări financiare; reformele îndreptate spre asigurarea unui mediu de afaceri mai prietenos, efectele cărora au fost resimţite din plin de cei cărora le-au fost destinate, dar şi multe alte reforme importante.

Toate acestea vorbesc despre faptul că sprijinul politic pe care l-am acordat Guvernului a fost pe deplin justificat şi în interesul cetăţenilor RM.

T: Dar despre mandatul Parlamentului, care a expirat la finele lui 2018, ce puteţi spune? 

S.G.: Cu siguranţă, nu a fost unul uşor, mai ales în prima sa parte. Dacă vă amintiţi, anul 2015, primul an deplin de activitate al actualei legislaturi, a fost marcat de o mare instabilitate politică. În acel an au căzut două guverne, iar situaţia în ţară de multe ori ajungea la limită şi doar cu mari eforturi se reuşea stabilizarea acesteia. Nu a fost mai uşor nici anul 2016, însă deja provocările au fost de altă natură. Să nu uităm că în acel an au avut loc şi alegeri prezidenţiale, primele alegeri după 20 de ani în care cetăţenii au putut să-şi aleagă Preşedintele în mod direct. Iar agitaţia electorală, spiritul care era în societate nu avea cum să nu se răsfrângă şi asupra activităţii Parlamentului. 2017 şi 2018 au fost ani mai uşori, comparativ cu 2015 şi 2016, deşi asigurarea acestei stabilităţi relative a necesitat o muncă enormă şi un efort constant.

T: Dar în plan legislativ cum a arătat activitatea Parlamentului?

S.G.: Aici aş menţiona câteva aspecte extrem de importante, în opinia mea. Primul – sincronizarea perfectă a agendelor Legislativului şi Executivului. Şedinţele comune care s-au organizat în acest sens au permis identificarea priorităţilor, astfel că şi Parlamentul, şi Guvernul au muncit împreună pentru implementarea uneia şi aceleaşi agende. Aceasta a dat un plus de eficienţă, care s-a văzut cu ochiul liber.

Doi – prioritate absolută a fost implementarea Acordului de Asociere RM-UE. În acest sens s-a depus o muncă enormă şi noi suntem la zi cu temele făcute în domeniul dat, iar acele probleme care există la moment în relaţiile moldo-comunitare, ţin de alte aspecte decât de cele legislative. Consider că acţiunile Guvernului şi Parlamentului în vederea implementării Acordului de Asociere au apropiat vizibil Moldova de UE şi acest lucru îl vom resimţi încă mulţi ani înainte, mai ales după ce vor fi depăşite problemele menţionate mai sus şi în relaţia Moldova – UE se va pune accent în primul rând pe onorarea angajamentelor.

Trei – agenda Legislativului, la fel ca şi cea a Executivului, a fost una preponderent socială, iar acele programe, proiecte de puternic impact social, care se implementează la moment sunt cea mai bună dovadă în acest sens. Cred că anume asta aşteptau de la noi cetăţenii.

Desigur, ar mai fi de menţionat şi alte aspecte, dar acestea trei eu le consider cele mai importante.

T: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

S.G.: Eu aş putea spune mai degrabă cum mi-aş dori să evolueze. Înţeleg că urmează alegeri parlamentare, care presupun o instabilitate oarecare, după cum înţeleg şi faptul că partidele au fiecare interesele sale, dar este foarte important ca toţi să aibă capacitatea de a pune interesele ţării mai presus decât oricare altele. Pentru că numai în acest caz vom putea vorbi de un viitor demn şi prosper.

T: Ce aşteptări aveţi de la 2019?

S.G.: Să fie pace, stabilitate, linişte, ca acele bune începuturi înregistrate în ultimii ani să-şi găsească continuitatea şi finalitatea în beneficiul cetăţenilor.